Eski Bayramlar


En son bayramınız nasıl geçti, film şeridini biraz  geri sararmısınız?

Nasıldı?

Şimdi film şeridini çok daha eskiye saralım ve çocukluğumuza inelim 🙂

Nasıldı?

Eski Bayramlar

85 li yıllar

Size biraz benim çocukluğumdaki bayramlardan bahsetmek istiyorum.
Aslında bayram heyecanı bir hafta önceden başlasa da asıl arife günü öğleden sonra başlar,
Büyüklerimiz  öğlenden sonra ikindi vakti hamur kızartır, sokaklara çıkıp çocuklara dağıtırdı.

Sıcak sıcak çıkan bu hamurları kapmak için sıraya girer hamurumuzu kapardık. Tabi bunun sıraya girme faslı ayrı bir eğlence sıranın başında olabilmek için kendi içimizde kapışmalarımız vardı.
Bayram sabahı büyüklerimiz yani babalarımız, dedelerimiz ceplerine bayram şekeri ile doldurup, bayram namazına giderlerdi. Biz de caminin yakınlarına dizilir, camiden takım elbiselerle şık bir şekilde çıkan büyüklerimizin ellerini öper şekerlerini alırdık. Şekerleri koymak için annelerimizin bize hazırladığı şık şeker çantalarını şekerle doldururduk ve birbirimizle rekabet ederdik. Aynı şekerleri takas eder farklı farklı şekerleri biriktirirdik.
Ailecek büyük annemizde toplanır, çeşit çeşit yapılmış yemekleri büyük zevkle yerdik. Böreklerin içine para gizlenirdi, kime çıkarsa para onun olurdu. Parayı tutturabilmek için daha çok ve hızlı bir şekilde yiyorduk. Ceviz ağcın altına büyük salıncak kurulurdu önce büyükler sonra sıra gelirse küçükler binerdi. Buna benzer birçok eğlenceli oyunlar oynardık.
Bayram o zamanlar çok güzeldi.  (Bulgaristan)

90 lı yıllar

Arife günleri hamur toplama ve şeker toplama muhabbetleri bitti büyüklerimiz bize harçlıklar vermeye başladı. Bayram sabahları büyük annemlerde toplanma geleneği devam ediyordu, börek arasına para dönemi bitti. Topladığımız harçlıkların bir kısmı füzelere, torpillere, mantar tabancalarına giderdi, bir kısmıyla gülhane parkta luna park eğlencelerine ve atari salonlarına giderdi üstüne üstelik yine biraz para kalır onunlada hatıralık saat veya kıyafet alırdık kendimize. Ben tercihimi genelde elektronik eşyalardan kullanırdım 🙂 Akraba ziyaretlerine giderdik. Uzak ta olsa 2-3 gün günümüz hep yollarda geçsede heryere gitmeye çalışırdık. Akrabalar geniş olduğu için gez gez bitmezdi. Bazı şeyler yavaş yavaş yok olsada bayramlar o zamanlarda güzeldi.(İstanbul)

2000 li yıllar

Büyük annemlerde yemek için toplanma devam ediyor, sadece 3-5 en yakın akrabalarımızla bayramlaşmak için gidiyoruz, 2000 li yılların ortalarına kadar bayramlarda arkadaşlarla baya gezerdik, sonlarına doğru gezmeler yerine evde yatmalar aldı.  (İstanbul)

Artık günümüzde bayram sadece tatilden ibarettir.

2 Comments

  1. Yoksa günü birlik;
    Cumhuriyet bayramı
    Ulusal egemenlik ve çocuk bayramı
    Atatürk’ü anma, gençlik ve spor bayramı
    Zafer Bayramı
    Cumhuriyet bayramı gibi bayramlarla yatmaya alışıp kültürümüzden mi olduk.

Yorum bırakın